Met de neus op de feiten gedrukt.
Maandag, 15 mei 2017 - Geschreven door Jacques Schmoller
Het hing af van de uitwedstrijd bij Lelystad Commanders op 14 mei of het seizoen 2017 nog een vervolg zou krijgen of niet. Winst tegen de polderbewoners was absoluut noodzakelijk voor Nijmegen Pirates om zich te plaatsen voor de play-offs in de eerste divisie. Een plek bij de bovenste twee in de eigen poule (B) was daarbij een vereiste. Dat Pirates een onervaren team heeft, bleek al snel: 22-0 verlies.

Teleurstelling overheerste toen bleek dat nog geen 30 spelers bereid waren om de strijd aan te gaan in Lelystad. Van de afwezigen hadden sommige spelers een geldig excuus, zoals werk, studie of blessure(s). Van anderen is dat onzeker, al was het maar omdat het deze dag moederdag was, al is dat nog geen reden om niet te sporten. Dat lid worden van een competitieve American footballclub weliswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend is, beseften te weinig spelers. Helaas was ook bij de aanwezigen de focus niet geheel op de wedstrijd gericht.
Na een lange aanrijtijd, met wat gezoek en waarbij ook nog eerst het voormalige sportpark van Commanders werd bezocht, stond de Pirates-selectie in zijn zwarte thuisshirts op tijd op het veld. Maar wacht eens even: het was toch een uitduel? Dat klopt, maar de thuisclub hadden de Nijmegenaren op het laatste moment verzocht om in de thuis- i.p.v. de uitkleuren te spelen. Dit, omdat de eigen donkerblauwe thuisshirts weliswaar nieuw besteld waren, maar helaas nog niet tijdig gearriveerd.
Het deerde de gastheren niet, net zomin als de bezoekers. Ook het feit dat niet meer op het Kofschip werd gespeeld, maakte niets uit. Op de d's en t's wordt door schrijver dezes nog steeds acht geslagen bij voltooid deelwoorden. En tackles waren er ook. Zeker in het eerste kwart waarin beide ploegen elkaar niets toegaven. Voor Pirates was het de voorbode van hoe het spel ook later ging: een ijzersterke verdediging die in het tweede en derde kwart, naast 2 PAT's en een 2-oint-conversion, in totaal 3 touchdowns moest toestaan en die steeds veel tijd op het veld doorbracht. Daartoe gedwongen door de eigen aanval, die vanaf het begin maar niet zijn draai kon vinden. Hoewel vaak ten onrechte ondergewaardeerd, bleek maar weer eens dat blocken een belangrijk onderdeel van het spel is. En ook zichtbaar was dat 'reageren' makkelijker te leren is dan 'ageren', of wel 'verdedigen' tegenover 'aanvallen'. Door (te) weinig samen de aanvalstaktieken in te studeren, ging aanvallen moeizaaam. Maar dat is al enige jaren aan de gang bij de Nijmeegse ploeg,. Tot frustratie van offensive coach Tim Scheurich, die al donderde nog voor het onweer losbarste.
De play-offs werden dus niet gehaald, maar eigenlijk is dat maar goed ook. Want met deze kwantiteit en kwaliteit aan (ervaren) spelers heeft Pirates niets in de eredivisie te zoeken. Daar zou het slechts kanonnenvoer zijn voor de echte competitieve footballclubs.