Nijmegen Pirates 'niet in z'n doen'
Zaterdag, 5 mei 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
Voor de tweede achtereenvolgende zondag op rij moesten de spelers van Nijmegen Pirates op neutraal terrein tegen Alphen Eagles hun wedstrijd spelen. Werd een week eerder nog in Almere-Haven in de 'thuiswedstrijd' met 20-8 gewonnen, in de 'uitwedstrijd' in Amersfoort werd op zondag 29 april met 38-8 verloren. Naast dat de Alphenaren op alle gebieden beter waren, kwam de Gelderse ploeg geen moment tot zijn maximaal mogelijke spel.

Alphen Eagles is niet meer de kampioenformatie uit 2012 t/m 2014 toen drie keer op rij het Nederlands kampioenschap werd behaald. De laatste twee seizoenen als winnaar van de eredivisie waar destijds ook Nijmegen Pirates deel van uitmaakte. Dat bij het team uit Alphen aan den Rijn verscheidene oudgedienden meededen die bij de eerste ontmoeting in Almere-Haven nog afwezig waren, was aan het spel van de Adelaars duidelijk te zien. Het oogde niet alleen makkelijker, ook betaalde de ervaring zich uit in meer spelintelligentie, ook wel gogme genoemd.
De Nijmegenaren waren duidelijk 'niet in hun doen'. Dit kenmerkte zich voor de wedstrijd al: de ene na de andere Pirate moest gemasseerd en/of getapet worden door 'medic' Petra Polak op haar massagetafel aan de rand van het veld. Het leek (met enige overdrijving) wel alsof het team met tape, spelden en plakband aan elkaar hing. Het bleek maar eens weer dat American football niet alleen getraind wordt op het veld, maar ook (en op sommige posities vooral) in het krachthonk.
Na 0-0 aan het einde van het eerste kwart en 6-0 bij rust kwam de Alphense aanval pas in het derde kwart goed op gang. In de rust werd de Nijmeegse quarterback Jameson Paesch op eigen verzoek vervangen door Isaiah Trouwloon en die laatste zag in het derde kwart een stand van 25-0 voor Eagles op het scorebord staan voordat Pirates iets terug deed. Het was echter niet de aanval, maar de verdediging die tegenscoorde. Een Alphense PAT werd gefumblet waarna Trouwloon in zijn dubbelrol als defensive back zo'n 80 yards vrije doorgang had naar de endzone aan de overkant voor een safety: 25-2.
In het laatste kwart voegde Ruurd Elmans als running back via een 'inside run' een touchdown aan toe (31-8) en bekroonde receiver Thomas de Ruiter zijn goede spel met een fraaie catch en cornerback Nick Thomassen zijn eerste wedstrijd als speler ooit met een goede tackle . Dat de 'thuisploeg' er daarna nog via een touchdown en een PAT 38-8 van maakte en de wedstrijd 'kneeling' eindigde in een 'victory-formation' had alleen nog statistische waarde.
Wel van waarde was de massagetafel van Pirates-medic Petra Polak die bij de terugreis (helaas) opeens was verdwenen.