Indische rijsttafel
Maandag, 11 juni 2018 - Geschreven door Jacques Schmoller
De wedstrijd van Nijmegen Pirates op zondag 10 juni 'uit' tegen Flevo Phantoms in Almere-Haven was als een Indische rijsttafel. Het kende vele gerechten, allemaal met een eigen smaak. Soms was het zoet, dan weer iets zuurder, vaak gewoon zoals anders, maar soms ook pittig. Er waren (al of niet heilige) boontjes en dit alles overgoten met een sausje. En net zoals bij een Indische rijsttafel duurde het lang, erg lang.

Een wedstrijdverslag aan de hand van Indische gerechten bij een rijsttafel:
Nasi goreng
Het is misschien wel 'het' meest voorkomende gerecht. Net zoals bij American football gretigheid en bereidheid om fysiek geweld te gebruiken de basis vormen van het spel. Nijmegen Pirates begon deze wedstrijd echter te gretig, vooral de defensie. De gasten zaten vol revanchegevoelens na de 14-34 thuisnederlaag tegen deze tegenstander eerder dit seizoen. Keer op keer leed echter de ploeg terreinverlies nadat een verdediger te snel, nog voordat de bal gesnapt werd, over de scrimmage-line rende om een tegenstander te tackelen. Dit gevoegd bij enkele fouten in de containment zorgde ervoor dat de thuisploeg aan het einde van het eerste kwart met 13-0 voor stond.
Toemis boontjes
Of dit heilige boontjes zijn, weet ik niet, maar één van de spelers van de thuisploeg was dit zeker niet. Nadat hij samen met drie ploeggenoten de Nijmeegse quarterback Jameson Paesch had geblesseerd, hoorde zijn verdere gedrag tijdens deze wedstrijd niet op een football- of enig ander sportveld thuis. Zo plantte hij schijnbaar bewust zijn voet op het facemask van een tegenstander terwijl die op de grond lag. Zowel de medic als de teammanager van de Nijmegenaren stonden al bijna in het veld om verhaal te halen bij de overtreder, maar zelfdiscipline en gezond verstand prevaleerden boven hun aanvankelijke kwaadheid nog voor ze de zijlijn bereikten. De overtreding van de Phantom-speler ontging de scheidsrechters echter waardoor hem het lot van een ploeggenoot later in de wedstrijd, een ejection, bleef bespaard. Gedroeg deze speler zich wel netjes dan was hij één van de betere in deze wedstrijd, zo niet in deze divisie.
Sambal goreng telor
Dit zorgt voor wat pittigheid in de maaltijd. Net zoals Nijmegen Pirates pit in de wedstrijd bracht in het tweede kwart. De aanval van de bezoekers begon te draaien, al had vervanger-quarterback Isaiah Trouwloon daar enkele minuten voor nodig. Eenmaal aangekomen in de red zone vond hij zijn teamgenoot Ruurd Elmans voor een touchdown-pass: 13-6. De extra punten waren wel besteed aan Roel van Teeffelen die met de bal in de endzone liep voor 13-8. Een tweede Nijmeegse touchdown leek slechts een kwestie van tijd. Echter de wedstrijdklok was onverbiddelijk en de gasten strandden op het middenveld vol goede, maar onuitvoerbare voornemens.
Nasi kuning
Zoal gewoonlijk (net zo gewoon als dit Indische gerecht) kantelde de wedstrijd bij rust na een ruim anderhalf uur durende eerste helft. Pirates kon geen vuist meer maken, Phantoms liep via twee touchdowns geroutineerd uit naar een 26-8 eindstand.
Kering en kroepoek
Terwijl de Nijmeegse teambus al klaar stond voor de terugreis moesten beide teams op het veld nog hun rituelen na een wedstrijd uitvoeren. Bij de Nijmeegse ploeg werd na vele jaren afscheid genomen van de routiniers Iwan Duppen (voor de tweede keer) en Roel van Teeffelen. Bij terugkomst in Nijmegen stond voor de ploeg een selamatan (een Javaanse feest- of herdenkingsmaaltijd) klaar. Zoals de uitslag van de wedstrijd al doet vermoeden was de reden hiervoor een treurige gebeurtenis.