Tweede zege door teamprestatie in thriller
Maandag, 25 maart 2019 - Geschreven door Jacques Schmoller
Nijmegen Pirates heeft de tweede overwinning van het nog prille seizoen op haar naam geschreven. Enschede Broncos werd op hun eigen wat hobbelige veld met 18-23 verslagen in een spannende wedstrijd. De score werd door de bezoekers netjes gespreid over vier teamleden. "Het is een overwinning voor en door het hele team" zei headcoach Robin van Lier na afloop terecht. Omdat het de eerste zege pas was die op het veld en niet alleen reglementair tot stand kwam, waren de 21 spelende Pirates erg moe na afloop.

Die moeheid kon niet aan het weer liggen. met een temperatuur van net boven de 10 graden, een warm zonnetje en weinig wind was het ideaal weer om American football te spelen. Dit bleek ook door de vele toeschouwers langs het veld.
In een zeer sportieve wedstrijd deelde Pirates al bij de eerste play een psychologische tik uit. Een speler van de aanvallende thuisploeg liet de bal vallen waarna nose tackle Mitch van Loon bovenop het speeltuig dook. Pirates nam de aanval over en scoorde gelijk al bij de 3e down een touchdown: 0-6. Steven 'Gator' Austin liep triomfantelijk met de bal de endzone binnen. De PAT werd benut door kicker David Rameckers voor 0-7. Niet veel later verdubbelde Pirates de score. Een pass van quarterback Isaiah 'Kareem' Trouwloon bereikte receiver Bart Ebben die vrij door kon lopen voor een touchdown en 0-13. Opnieuw Rameckers maakte er via de PAT 0-14 van.
Pirates leek op weg naar een monsterzege, zo gemakkelijk ging het voor de Nijmegenaren in het openingskwart. Dit veranderde echter: nadat cornerback Thomas de Ruiter fraai de bal had weggeslagen voordat een Bronco het leder kon vangen en nadat Rameckers een 18 yard-fieldgoal net had gemist, zette de thuisploeg de eerste score van het seizoen op het bord. Een succesvolle run betekende een ruststand van 6-14, de conversie bleef onbenut.
De Enschedese ploeg scoorde opnieuw in het derde kwart, opnieuw via een run (12-14). Spannender dan dit leken de gasten het echter niet te willen laten komen, Rameckers scoorde via een ditmaal wel benutte filedgoal 12-17. Broncos had zo zijn eigen ideeŽn over het scoreverloop en nam brutaal de leiding via een gevangen pass die de endzone binnen werd gelopen voor een touchdown: 18-17. Net zoals bij de eerste 2 Twentse touchdowns werd ook nu de score via de 'nastoot' niet extra opgevoerd.
Met deze minimale voorsprong voor de Tukkers begon het laatste kwart. Het was tijd om een pacemaker te overwegen en om de billen samen te knijpen. Lang duurde dit niet. Bart Ebben onderschepte als safety de bal en gaf daarmee Pirates een goede veldpositie om opnieuw te scoren. En dit lukte: tight end Reinout Jansen ving de korte pass van Trouwloon voor 18-23. De PAT werd geblokt door de Twentse verdediging. Dit bleek de genadeslag vvor de thuisploeg te zijn. De spelers van Broncos leken door hun lichaamstaal niet meer te geloven in een goede afloop, Pirates speelde geroutineerd de wedstrijd uit. De Nijmegenaren konden zelfs nog genieten van een hoogstandje van rookie Tim Verbeek als cornerback en hadden luid applaus voor Van Loon die (opnieuw) geblesserd raakte, maar schijnbaar zonder ernstige gevolgen.
Door (veelal) het spelen in zowel het aanvallende als het verdedigende en special team(s) hebben alle Pirates keihard gewerkt voor deze overwinning. Dat niet alles perfect ging in een team met veel nieuwelingen verbaasde niemand, maar het is een prima basis om vanaf verder te werken dit seizoen. Om te beginnen op zondag 7 april a.s. wanneer Pirates op het eigen sportpark Vossendijk om 14.00 uur het combinatieteam Predators ontvangt, bestaande uit spelers van Eindhoven Raptors, Spijkenisse Scouts en Tilburg Wolves.