Vestaalse maagden
Maandag, 8 april 2019 - Geschreven door Jacques Schmoller
De wedstrijd die Nijmegen Pirates op 7 april 2019 op het eigen sportpark Vossendijk met 0-16 verloor van het combiteam Predators, bestaande uit spelers van Eindhoven Raptors, Spijkenisse Scouts en Tilburg Wolves, deed me denken aan het oude Romeinse Rijk (ca. 500 voor Chr. tot 400 na Chr.). Overigens niet dat ik deze tijd, ondanks mijn inmiddels gevorderde leeftijd, zelf heb meegemaakt. Het deed me vooral denken aan de priesteressen van Vesta, de Romeinse godin van het haardvuur en de huiselijke haard. In de volksmond werden zij ook wel Vestaalse maagden genoemd.

Misschien wel de belangrijkste taak van deze priesteressen/maagden was het constant laten branden van het haardvuur in de tempel die gewijd was aan Vesta. En een vuurtje opstoken daar bleek Pirates deze dag ook heel goed in te zijn. Dit begon al voorafgaand aan de kick-off toen het team middels onheilspellende geluiden zichzelf motiveerde en moed verzamelde. En daarbij behalve de toeschouwers mogelijk ook de tegenstander schrik aanjoeg.
Toch waren het de Nijmeegse 'maagden', circa de helft van de spelers had nog geen 2 jaar ervaring in deze sport waarbij ervaring erg belangrijk is, die de eerste fout tijdens de wedstrijd maakte: bij de eerste Nijmeegse aanvalspoging raakte de baldrager de bal kwijt (fumble), behalve dat hij de bal niet meer had, was hij dus ook geen drager meer. Echter nadat de bezoekers de aanval hadden overgenomen , verloren ook zij de bal slechts enkele yards voor de Nijmeegse endzone. Zo ontspon zich een gelijkopgaande strijd tussen de twee ploegen waar steeds de aanvallen vroegtijdig eindigen door een punt op de vierde down in de hoop op een ongunstigere veldpositie waarvandaan de tegenstander zijn aanval moest beginnen. De aanval van Predators kwam met nog slechts luttele seconden op de wedstrijdklok dichtbij een mogelijke score, maar de tijd tikte onverbiddelijk verder. De 0-0 ruststand was een goede weergave van de veldverhoudingen en de offensieve onmacht aan beide zijden. Al kan men natuurlijk ook claimen dat de verdedigingen goed stand hielden.
Na verfrist te zijn door o.a. fruit van het Nijmeegse toprestaurant De Limus (bedankt Manuel en Marieke) werd door de thuispoeg vol goede moed aan de tweede helft begonnen.
In het derde kwart werd er voor het eerst gescoord: een Nijmeegse pass werd door de Predators-verdediging veranderd in een pick-six, Deze werd echter door het goed leidende arbitrale quintet o.l.v. Doug Robinson terecht geannuleerd wegens 'blocking in the back'. Niet veel later kwamen toch de eerste punten op het scorebord: een run van de combiploeg van ca. 65 yards sneed door de Nijmeegse verdediging. Samen met een benutte 2-point conversion betekende dit 0-8.
Pirates gaf na deze achterstand niet op. Ze konden echter niet voorkomen dat Predators nogmaals scoorde, opnieuw via een run. Met kracht en enkele side-steps bereikte de baldrager de endzone en opnieuw lukte de 2-point conversion: 0-16.
Hoewel Pirates in het laatste kwart de laatste krachten aansprak, bleef deze stand zoals die was. Hiermee bracht in deze sportieve wedstrijd, op enkele kleine incidentjes na, de winst bij het team dat hier het meeste recht op had.
Bij de spelers van Pirates klonk gaandeweg de wedstrijd steeds meer gekreun en gesteun. Het leken wel (met alle respect) een stel oude mannen die iets te lang bejaardengymnastiek hadden gedaan i.p.v. Vestaalse maagden. Niet voor niets cancelde headcoach Robin van Lier daarom de avondtraining op de volgende dag.